Un mare campion ne-a arătat problema reală a jocului de handbal în România!

Federația Română de Handbal găzduiește în aceste zile la București un nou modul al cursului Master Coach, iar printre invitați se numără și Alain Quintallet, unul dintre personajele legendare ale naționalei Franței (masculin).

Din postura de preparator fizic al Franței, Quintallet (foto, în plan îndepărtat) a câștigat nu mai puțin de patru titluri de campion mondial, dar și două titluri olimpice. El a fost unul dintre punctele de sprijin atât pentru Daniel Costantini, dar și pentru Claude Onesta.

Într-un interviu acordat pentru canalul de Youtube al FR de Handbal, Alain Quintallet a scos în evidență problemele handbalui românesc și o explicație pentru faptul că România a dispărut, cel puțin în sectorul masculin, de la cel mai înalt nivel.

„Cred că maniera de expunere nu ne-a oferit feedback din partea antrenorilor. Nu mi se pare că antrenorii de aici participă activ, să înțeleagă și să critice ce li se prezintă”, a tras o concluzie Quintallet după experiența din prima zi la cursul Master Coach.

Invitatul din Franța a transmis și un mesaj tuturor antrenorilor prezenți sau nu la curs: „Să se pună la curent cu metodele moderne ale pregătirii fizice. Pentru moment, în România și în multe alte țări se continuă pe o linie practică din trecut care nu corespunde handbalului modern, unui handbal de explozie, în viteză. Munca depusă în acest sens nu este pentru a merge în direcția menționată mai devreme”.

„La nivel tehnic, România a fost una dintre stăpânele handbalului european. Astăzi există o ușoară discrepanță pentru că s-au păstrat aceleași certitudini. România trebuie să se îndrepte mai mult către un handbal în viteză, de explozie, genul de handbal pe care îl vedem mai des în Europa de Vest”, a mai spus Quitallet. Din păcate, și la feminin, la Mondialul recent încheiat, România a dat senzația că are o viteză în minus față de adversari.

„În ceea ce privește partea fizică, să urmeze sistematic un program de întărire musculară pentru jucători în jurul științei handbalistice, în primă instanță. Să nu se mulțumească făcând doar antrenamente de handbal. Tehnica trebuie dezvoltată pe un suport fizic, iar asta este o muncă zilnică. Câte puțin în fiecare zi este mai bine decât o dată din când în când”, a fost sfatul cvadrupului campion nmondial pentru antrenorii români.

Problemele handbalului românesc pleacă în primul rând de jos. „În știința handbalului, trebuie pornit de la transferul fizic, făcut cu mingea. Tinerii de azi de la CNOPJ București au undeva la 14-15 ani, sunt în perioada de creștere maximă, le lipsește puțin coordonarea, forța. Trebuie să se axeze pe viteză, întărirea musculaturii, au mult de muncă. Atâta timp cât corpul lor nu este pregătit, nu pot răspunde cerințelor handbalului modern”, a dezvăluit Quintallet.

Francezul este de părere că pregătirea fizică a sportivilor trebuie începută chiar de la vârsta de 12 ani: „Vorbim mai mult despre munca de întărire a musculaturii, care poate începe la 12 ani, desigur adaptată. Le trebuie un sprijin, altfel antrenamentul de handbal nu se va face corect”.

În aceste zile, la București, se desfășoară modulul 3 al cursului Master Coach, primul organizat vreodată în România.