Surpriză de proporții: Tomas Ryde preia și naționala României! Ambros Martin se va concentra doar pe echipa de club

Tomas Ryde va prelua din această vară echipa CSM București la feminin. Informația nu mai este o noutate, ci mai trebuie confirmată de club. Surpriza de proporții ar fi că antrenorul suedez va deveni foarte curând și selecționerul României! Este informația vehiculată azi cu circuit închis. Potrivit unor elemente noi, Ryde s-ar fi înțeles deja cu Federația Română de Handbal, iar anunțul oficial ar urma să fie făcut zilele următoare, cel mai probabil după turneul Final Four de la Budapesta, unde este implicat și Ambros Martin cu echipa de club Rostov Don.

Actualul selecționer a semnat un contract cu FRH până în 2020, la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, dar noul angajament cu Rostov Don pare să-l fi „obligat” să se axeze doar pe echipa de club. O informație vehiculată care se bate totuși cap în cap cu declarațiile făcute de Ambros Martin de mai multe ori, conform cărora unul dintre marile obiective personale ar fi participarea la Jocurile Olimpice cu o echipă națională.

Tomas Ryde este varianta ideală pentru FR de Handbal după plecarea lui Ambros Martin, în condițiile în care, de această dată, va fi permanent în România, urmând să fie și antrenorul echipei CSM București. În plus, tehnicianul nordic cunoaște bine prime reprezentativă, din moment ce a mai fost la timona ei în perioada 2015-2016. Jocurile Olimpice de vară din 2020 sunt destul de aproape ori aducerea unui antrenor nou n-ar fi tocmai indicată, pentru că ar avea nevoie de timp pentru a cunoaște fondul de jucătoare (variantă valabilă pentru un antrenor străin).

Cu Ryde pe banca tehnică, România a câștigat și ultima medalie la un turneu final, bronz la Campionatul Mondial din 2015.

Detaliul care ne scapă în acest moment este dacă viitorul selecționer își va începe activitatea chiar cu Trofeul Carpați din 31 mai – 2 iunie ori după această întrecere.

În orice caz, totul este învăluit în mister din moment ce federația nu a anunțat nici până azi cine sunt echipele participante (din informațiile noastre vor veni Japonia și Angola), nici unde se va disputa (informațiile sunt că la Brăila). De lot convocat nici nu mai încape vorba!