Suntem pe tobogan! Situația celor șase echipe naționale în 2019. Ultima dezamăgire a venit din Slovenia, fiind oferită de sectorul feminin

Naționala de junioare U17 participă în aceste zile la Campionatul European din Slovenia. De la bun început, așteptările au fost înalte, având în vedere și câteva elemente de mare perspectivă, precum Alicia Gogîrlă, Oana Borș, Ioana Necula, Raluca Rădoi, dar și dezamăgirile au fost direct proporționale.

România a plecat de acasă cu gândul de a ajunge în 1-4, obiectivul stabilit de federație a fost o clasare pe locurile 1-6, dar la Celje s-a trezit învinsă de Austria (24-26) și Slovacia (30-31). Astfel, tricolorele nu mai au nicio șansă de a se apropia de obiectiv, pentru că au ratat deja calificarea în Main Round. Din contră, scenariile sunt „înfiorătoare” numai dacă te gândești la ele. Conform informațiilor prezentate de EHF, de la Euro U17 – Grupa de Elită se califică la Campionatul Mondial doar primele nouă clasate. România mai are o singură șansă să termine pe această poziție, dacă se impune în toate cele patru jocuri de clasament 9-16. Ar trebui să căutăm bine în arhivă, de când o națională feminină nu a mai lipsit de la un turneu final. Dar se poate și mai rău decât ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2020. Chiar și o retrogradare, ceea ce ar fi într-adevăr un real dezastru.

Sigur că rezultatele de la Celje cu Austria și Slovacia au câteva cauze. În sânul echipei au apărut câteva probleme majore. Nu acesta este însă scopul acestui articol, de a le dezvolta. Până la urmă, vorbim totuși de o selecționată care are în componență copile de 16-17 ani, cu ce le-ar ajuta critica în acest moment? Altceva vrem să scoatem în evidență, faptul că handbalul românesc este pe tobogan! Iar dacă oficialii de orice natură nu iau problemele în mână cât se poate de serios, dacă vor urmări în continuare anumite interese, atunci criza poate deveni din ce în ce mai profundă. Deocamdată situația se prezintă astfel la echipele naționale:

Seniori – Calificare ratată la Campionatul European, după un ultim loc ocupat într-o grupă cu Franța, Portugalia și Lituania. Doar francezii au fost o selecționată de temut. De asemenea, mai mulți jucători nu mai vin la prima reprezentativă.

Senioare – Naționala a fost umilită în primăvară la Golden League, întorcându-se cu sacul plin, golaveraj minus 27, după partidele cu Franța, Norvegia și Danemarca. La începutul lunii mai, tricolorele au pierdut și Trofeul Carpați în fața Angolei. Privind spre Campionatul Mondial din Japonia, cu toți îi ținem pumnii Cristinei Neagu să fie sănătoasă în această toamnă, pentru că în cazul unei absențe a căpitanului, previziunile sunt sumbre.

Tineret, Masculin – Nici nu s-a apropiat de Campionatul Mondial, după ce a terminat pe locul 14 anul trecut la Europene.

Tineret, Feminin – A terminat pe locul 5 la Europeanul din Ungaria, fiind poate singurul rezultat din 2019 care mai îndulcește amarul din handbalul românesc la nivel de echipe naționale. În orice caz, așteptările sunt mult mai mari și din partea acestei selecționate, „proiectate” în urmă cu vreo 2 ani să câștige titlul Mondial în 2020. Deocamdată, a fost cam departe de acest obiectiv la Europenele U19.

Juniori, Masculin – Nu s-au apropiat de Campionatul Mondial. Dimpotrivă, selecționata a și retrogradat în 2018 din Grupa de Elită. Iar de suferit are și actuala generație de cadeți care va juca în 2020 într-un eșalon inferior.

Junioare – Naționala se află în plină campanie la Europene. Dacă Austria și Slovacia le-au bătut pe junioare, înseamnă că situația este cât se poate de critică.

Așadar, vede cineva aceste rezultate? Se aude prin culoarele handbalului românesc? Trecem într-un final la treabă? Sau câinii latră, caravana trece și vom vedea pe parcurs dacă mai „pică” ceva! Eventual mai băgăm niște reguli pentru jucători, mai îmbogățim caietul de sarcini și obligăm cluburile să-și facă săli, etc.