Jucătorii străini fac legătura dintre România și Euro 2020

Marele bal al handbalul masculin la început de an – Euro 2020 este gata de start. 24 de națiuni se vor întrece în Austria, Norvegia și Suedia pentru al 14-lea trofeu din istorie. Debutul este programat joi – 9 ianuarie, iar finala se va desfășura în 26 ianuarie, la Stockholm.

România a rămas și de această dată în afara competiției. Ba, mai mult, naționala își începe vineri, în Italia, campania de calificare la Mondialul din 2021, alături de alte națiuni din „lumea a treia” pe Bătrânul Continent (țara gazdă, Georgia și Kosovo). Atât de jos, din păcate, se află România la masculin.

Legătura handbalului din țară cu Euro este făcută prin câțiva jucători care activează în Liga Națională. În procente, mai puțin de 15% dintre străinii care activează în campionat vor fi din 9 ianuarie în arenele de la Graz, Viena și Trondheim.

Astfel, Nemanja Grbovic (Steaua, foto) va juca pentru Muntenegru, Stefan Vujic (Dinamo), Nikola Crnoglavac (CSM Bacău) și Zoran Nikolic (Constanța) pentru Serbia, Viachaslau Satadtsenka (CSM Bacău) pentru Belarus, Goce Georgievski (CSM București) pentru Macedonia de Nord, Dejan Malinovic (Constanța) pentru Bosnia și Tomas Cip (Minaur) pentru Cehia

Ante Kuduz, golgheterul echipei Dinamo în Liga Campionilor, nu a prins lotul Croației, fapt care spune cât de tare este selecționata lui Lino Cervar. Apoi, Nebojsa Simovic (Constanța) s-a accidentat și pierde turneul final, în timp ce Muhamed Zulfic (Dinamo), aflat în lotul lărgit de 28 al Bosniei,  nu a prins nici lotul de 22.

Grupele Campionatului European 2020

Grupa A (Graz): Croația, Belarus, Muntenegru, Serbia

Grupa C (Viena): Cehia, Macedonia de Nord, Austria, Ucraina

Grupa C (Trondheim): Spania, Germania, Letonia, Olanda

Grupa D (Trondheim): Franța, Norvegia, Portugalia, Bosnia

Grupa E (Malmo): Danemarca, Ungaria, Islanda, Rusia

Grupa F (Goteborg): Suedia, Slovenia, Elveția, Polonia

Primele două echipe din fiecare grupă se califică pentru Main Round: M1 – A1, B1, C1, A2, B2, F2; M2 – D1, E1, F1, D2, E2, F2

Programul primei zile – 9 ianuarie:

GRUPA A

Belarus – Serbia (ora 19:15), Croația – Muntenegru (ora 21:30)

GRUPA C

Germania – Olanda (19:15), Spania – Letonia (21:30)

Turneul final va fi transmis în România pe Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport.