STATISTICĂ. Franța face lejer două naționale numai din jucătorii calificați în „sferturile” Ligii Campionilor. Top 4 mondial al „resurselor umane”

Liga Campionilor la masculin a ajuns la faza sferturilor de finală, de miercuri și până sâmbătă fiind programate patru jocuri de excepție (manșa tur), veritabile finale.

Program sferturi, manșa tur:

Flensburg – Veszprem, miercuri 24 aprilie

Nantes – FC Barcelona, miercuri 24 aprilie

Vardar Skopje – Pick Szeged, joi 25 aprilie

Vive Kielce – PSG, sâmbătă 27 aprilie

Teoretic, România are doi reprezentanți la acest nivel, pe Iosif Buzle și Mark Bodor, legitimați la FC Barcelona, dar practic cei doi handbaliști fac parte dintr-un lot lărgit de 35 jucători ai catalanilor, pentru că ei evoluează la echipa secundă. Xavier Pascual a utilizat în acest sezon doar 19 jucători, adică puțin peste 50% din ce a trecut pe lista EHF.

Statistic vorbind, ținând cont de cel puțin un meci jucat în acest sezon, nu mai puțin de 23 de națiuni sunt reprezentate în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Francezii „pregătesc” nu mai puțin de 30 de handbaliști la cel mai înalt nivel, putând astfel să alcătuiască lejer două echipe naționale numai cu jucători care au pătruns în Top 8 în această competiție.

Pe locul 2 la acest capitol sunt spaniolii, prezenți în număr de 19. Pe locurile 3-4 sunt jucătorii din spațiul ex-iugoslav, din Slovenia – 12 handbaliști și Croația – 10 handbaliști. Cele două națiuni nu au reprezentante în sferturile de finală.

Cel puțin șase jucători implicați în sferturile de finală ale Ligii Campionilor mai au Danemarca, Suedia, Germania, Polonia, Serbia, Rusia, Macedonia, Norvegia și Ungaria. Sunt de fapt și țările care în principiu se impun la nivel de echipe naționale, fiind măcar constant pretendente la un Top 10 mondial.