Situația României în calificările pentru Euro 2020, înaintea partidelor cu Portugalia și Franța

România a pierdut meciul patru din grupa de calificare pentru Campionatul European, scor 23-24 cu Lituania, dar rezultatul nu schimbă cu nimic datele problemei în privința calculelor.

Tricolorii au luat o opțiune importantă pentru a câștiga bătălia cu Lituania pentru locul 3, după scorul din tur de la Târgoviște (28-23), iar acum se poate trece și la „hârtie”, după cum mărturisea antrenorul secund al naționalei, Eliodor Voica, pentru a vedea în ce condiții se pot califica la turneul final.

Patru echipe din cele opt clasate pe locul 3, conform celor mai bune punctaje cu adversarii de pe locurile 1-2 din grupă, vor avea șansa de a juca la Campionatul European din 2020. România mai are două partide cu Portugalia (acasă) și Franța (deplasare), primele două clasate din grupă, și are nevoie mare de puncte, pentru că ierarhia la zi nu îi este favorabilă. Jocurile vor avea loc în prima jumătate a lunii iunie.

Înaintea ultimelor două etape din preliminarii, clasamentul naționalelor clasate pe locul 3 se prezintă astfel:

Belarus – 2p (-2)

Muntenegru – 2p (-15)

Serbia – 1p

Olanda – 0p (-12)

Polonia – 0p (-14)

Turcia – 0p (-15)

România – 0p (-19)

Italia – 0p (-22)

Revenind puțin la meciul din deplasare cu Lituania, să spunem că România a avut absenți cât pentru o echipă întreagă la Klaipeda. Pe lângă mai vechile absențe, în această întâlnire nu au evoluat alți doi jucătoi importanți, Alexandru Șimicu și Nicușor         Negru.

Lituania – România 24-23 (12-11)

Rasimas, Morkunas – portari; Urbonas 2, Bernatonis, Virbauskas 1, Malasinskas 3, Babarskas 5, Petreikis 1, Simenas 1, Pleta 4, Tarcijonas, Grosas 2, Palevicius, Drabavicius, Stankevicius 2, Dumcius 3. Antrenor: Mindaugas Andriuska

Iancu, Şelaru – portari; Mănescu, Rotaru 4, Grigoraş 6, Racoţea 2, Bujor 4, Soare 1, Szoke 1, Csog 5, Buzle, Căbuţ, Fotache, Militaru, Thalmaier. Antrenor: Manuel Montoya