România, victorie de moral cu Lituania! Acțiunea „Târgoviște” și calculul obligatoriu al tricolorilor

România a obținut prima victorie în campania de calificare pentru Euro 2020, scor 28-23 cu Lituania. În urma acestui rezultat, tricolorii au urcat pe locul 3 în Grupa 6, din care mai fac parte Franța și Portugalia. După jocul din preliminarii de la Târgoviște, se pot trage câteva concluzii:

Reprezentativa condusă de Manuel Montoya s-a schimbat substanțial, atât din punct de vedere al componenței lotului, dar și ca joc. Este adevărat, Lituania a fost cel mai modest adversar întâlnit în grupă și le-a permis tricolorilor să-și facă jocul.

România a avut doi interi care au făcut diferența în multe rânduri. Demis Grigoraș a fost un jucător exploziv, care a rupt ritmul în multe acțiuni de atac. Iar Alexandru Șimicu, revenit după accidentare, a fost acel lider din teren pe care îl așteaptă toată lumea, un jucător martur, care s-a pus în slujba echipei, dar și cu decizie. Trei din cele patru goluri ale handbalistului de la St. Raphael au venit atunci când echipa avea mai mare nevoie: la scorul de 13-11, într-un moment în care Lituania recuperase din diferența de șase goluri; la 20-17, după un moment în care Szoke ratase un 7 metri; la 22-19, după un reflex al lui Ionuț Iancu, portarul reușind să blocheze adversara să marcheze două goluri consecutive și să revină, astfel, în joc.

Prima reprezentativă a avut câteva absențe de marcă, dar a reușit să pună în teren un prim „7” competitiv: Iancu – Negru, Șimicu, Căbuț (Fotache – apărare), Grigoraș (Militaru – apărare), Bujor, Rotaru. Montoya a mai făcut și unele schimbări în atac, dar aceasta a fost formula cel mai des utilizată. Practic, de pe banca de rezerve au venit doar două goluri în acest meci, ambele marcate de Szoke din aruncare de la 7 metri.

Cu acest 28-23, România a luat o opțiune importantă pentru a ocupa locul 3 în grupa 6 de calificare. Dar prezența la Euro 2020 încă este departe, chiar dacă patru din cele opt echipe care vor ocupa locul 3 se vor califica la turneul final. Tricolorii trebuie să obțină obligatoriu puncte cu Portugalia și Franța pentru a fi prezenți la Campionatul European. În ierarhia celor mai bune naționale de pe locul 3 se iau în considerare doar rezultatele obținute în grupe cu reprezentativele clasate pe locurile 1-2. România, Turcia, Olanda (joacă la această oră cu Slovenia) și Italia sunt singurele reprezentative de pe locul 3 care nu au obținut încă puncte cu adversare mai bine clasate în grupă.