România a pierdut și cu Muntenegru! ANALIZA jocului, ce a fost bun, ce nu a mers

România trăiește o nouă zi tristă la Campionatul Mondial de la Kumamoto. Tricolorele au cedat azi în fața Muntenegrului cu scorul de 27-26, cu toate că azi jocul a fost mult mai bun decât la debutul cu Spania (scor 16-31) ori ieri cu Kazakhstan (22-20).

Naționala lui Tomas Ryde a avut team-spirit, a avut dorință, a fost combativă și periculoasă în foarte multe momente, dar a capotat în ultimele 12-13 minute. În astfel de meciuri tari, când echilibrul este aproape total, diferența o mai face și antrenorul. Și o parte a eșecului de azi poate fi pusă pe seama băncii tehnice.

Cum au gestionat antrenorii momentele de criză

În minutul 41, Per Johansson a solicitat time-out și i-a cerut extremei stânga Majda Mehmedovic să o marcheze om la om pe Cristina Neagu, să nu-i ofere spații, să se mute stânga – dreapta după liderul României, care marcase 10 goluri până atunci. Cristina a mai înscris de atunci un singur gol. Fără Neagu valorificată, în jocul României au început „prostiile”, câteva mingi pierdute consecutiv în atac, la fel și goluri la rând luate la intervale scurte de timp. De la scorul de 21-17 s-a făcut 21-20 în mai puțin de patru trei minute, iar Tomas Ryde a intrat cu 7 vs 6 la joc!

O mișcare înțeleasă de specialiști, în sensul că a încercat astfel să creeze superioritate în atac, în condițiile în care Neagu era marcată om la om. După alte două goluri primite repede, unul cu poarta goală, selecționerul a cerut time-out. Oare nu era mai bine să ia această pauză ceva mai devreme, înainte de a juca acel 7 contra 6, să explice mai întâi schema de joc? Totodată, poate ar fi liniștit și echipa, care intrase deja în vrie. Doar întrebăm, nu dăm cu parul!

România a continuat să greșească, iar Muntenegru s-a desprins la 24-21, marcând încă un gol cu poarta goală.

Pe final, România a reușit să revină la un gol, dar nu a mai putut salva și meciul. Per Johansson a câștigat în fața conaționalului Tomas Ryde, ieșind în evidență din nou în ultimul minut, la un time-out. Când echipa lui era pe val, selecționerul Muntenegrului a ținut să le spună fetelor sale că și egalul este bun, iar cu două ar fi mult mai bine. În ambele cazuri, Muntenegru s-ar fi calificat!

Cu ce rămânem totuși după România – Muntenegru

Per-total, România a făcut un joc mai bun față de ce am văzut până acum, a fost la timona partidei aproximativ 45 de minute. A avut în Cristina Neagu din nou un lider autentic, s-a văzut asta inclusiv la time-out în minutul 41, când le-a spus colegelor răbdare, „pentru că ele sunt stresate, nu noi!”. Interul stânga a marcat 11 goluri. Dar pe lângă Neagu, România a avut-o alte 2-3 jucătoare care au ieșit în evidență.

În prima repriză, la scorul de 3-3, Yuliya Dumanska a avut trei intervenții consecutive, iar de acolo România a reușit să preia conducerea. În partea secundă, portarul a apărat un 7 metri la scorul de 17-15, iar naționala a reușit apoi să se desprindă pentru prima dată la trei goluri. Au fost momente în care poarta a fost „acolo”, la datorie, chiar dacă la final procentajul a fost sub 30%.

Surpriza plăcută a fost însă Elena Dache. În prima parte, ea a venit cu un plus în linia de 9 metri, alături de Neagu care „incendia” poarta adversă. A scos două aruncări de la 7 metri și a marcat un gol. A fost scoasă însă apoi de Ryde, de neînțeles. Ea a revenit și în partea a doua, după ce încercările permanente cu Anca Polocoșer nu au dat roade. Elena a greșit o minge, a și ratat două mingi (una după ce i-a rupt spinarea” unei adversare), dar per-total a ieșit pe plus, fiind evident un câștig. Nicio jucătoare din actuala echipă nu se poate descurca precum jucătoarea de la Dunărea Brăila în relația unu la unu. Iar în condițiile în care joci fără inter dreapta, de ce nu se încearcă mai mult cu Dache? După cele 4 goluri cu Muntenegru, probabil că va primi mai mult de 15 minute cu Ungaria.

Parțial, doar pentru primele 10 minute ale părții secunde, o remarcăm și pe Gabriela Perianu. În acel interval, jucătoarea de la CSM București a fost ”hot”, după cum a descris-o Per Johansson la time-out-ul din minutul 41, arătând practic ceea ce vrea publicul de la ea. Dar, acea perioadă fastă a ajutat doar pe moment echipa. În total, Perianu a greșit opt mingi în atac!

Zero contraatacuri, din nou nu s-a marcat cu portarul scos

În rest, problemele generale ale echipei nu au fost rezolvate nici cu această ocazie. La superioritate cu portarul scos, România nu a reușit să marcheze, contraatacul a fost inexistent – ZERO plecări, ZERO goluri -, iar din situații de pe 6 metri a ratat din nou mai mult de 50% (7 goluri din 15 aruncări).

Nu ne rămâne decât să sperăm că echipa va arăta și mai bine și va ajunge în cele din urmă în Main Round. Oricum, naționala nu poate spera la mai mult de un loc 9-10 la acest Mondial după toate rezultatele de până acum, decât printr-o conjunctură. În Main Round, dacă trece de Ungaria, va intra cu zero puncte. Spania și Muntenegru, deja calificate, au deja câte 2 puncte, urmând să lupte în meci direct în ultima zi a primei faze pentru alte două.

România – Muntenegru 26-27 (12-11)

Dedu (0/3), Dumanska (8/30), Ciucă; Udriștioiu 3, Pristăvița, Neagu 11, Perianu 4, Pintea 2, Florica, Dache 4, Polocoșer, Ostase, Seraficeanu, Zamfirescu, Iuganu 2, Vizitiu

Rajcic (2/11), Nenezic (0/2), Batinovic (7/22); Radicevic 6, Jaukovic 4, Klikovac 1, Ujkic, Premovic, Bulatovic 3, Brnovic 1, Mugosa, Ramusivic 1, Mehmedovic 2, Despotovic 2, Raicevic 6, Grbic