OPINIE | „Săptămina viitoare ne vor spune că de fapt ne-am calificat la Jocurile Olimpice, noi văzând meciurile într-un alt univers”

De azi, Radu Miclăuș va scrie opinii în Handbal Magazin. Originar din Baia Mare, el s-a stabilit de 16 ani în Anglia. A studiat business management în UK și curs de un an postuniversitar în management sportiv, specializare handbal, la Universitatea Germană de Sport din Koln.

Radu Miclăuș a fost președinte executiv la secția de handbal Minerul Cavnic, între 91-97, echipă pe care a promovat-o în prima ligă. În Anglia, a fost președinte de club și director executiv la London GD Handball Club, cu care a și evoluat în cupele europene. De asemenea, a fost 2 ani director de competiții al Federației Engleze de handbal. A fost 5 ani membru în Forum Club Handbal, atât la masculin, cât și la feminin.

Prima opinie a lui Radu Miclăuș este cu privire la ședința Consiliului de Administrație de azi:

de Radu Miclăuș

Azi a avut loc ședința CA al FRH. Nu s-a discutat absolut nici un cuvânt despre „marile succese” din meciurile cu Kosovo la masculin și din calificările pentru Jocurile Olimpice la fete. Pentru ei totul a fost minunat, deci ce ar fi de discutat.

Citind comunicatul de pe site-ul FRH, am ajuns la concluzia că probabil eu trăiesc într-o lume paralelă. Stimabilii au aprobat loturile naționale pentru activități care s-au desfășurat deja. Pe săptămina viitoare ne vor spune că de fapt ne-am calificat la Jocurile Olimpice, noi văzând meciurile într-un alt univers.

Revenind la realitate, din ședința CA se poate vedea că doar Sorin Dinu încearcă să se opună „cooperativei”, dar din păcate fără succes. A încercat să introducă pe ordinea de zi a AG-ului din 26 aprilie discuții pentru modificarea Statutului. Acesta a fost recent aprobat de Justiție. Mă mir că a primit această aprobare la ce enormități sunt în el. Bineînțeles că „mașina de vot” a lui Dedu s-a opus.

Noul Statut este bazat pe amenințări, cu sancțiuni drastice la tot pasul

Acum, studiind noul Statut, am observat în primul rând că este bazat pe amenințări, cu sancțiuni drastice la tot pasul, nimeni nu are voie să miște în front. Mai mult, Statutul impune numeroase restricții și condiții. Am să prezint două din ele:

  1. Pentru formarea unei eventuale ligi a cluburilor se impun restricții și condiții birocratice, sub așa-zisa acoperire a legii. Dacă totuși cumva cluburile reușesc să o formeze, acesta ligă este automat subordonată federației. Așa ceva nu este în nici o țară care are liga, ele fiind autonome și pe picior de egalitate cu federațiile cu care au contracte de colaborare și cooperare, nu relații de subordonare. Este încălcat principiul autonomiei și al dreptului la asociere.
  2. Pentru candidații la funcția de președinte s-au introdus cerințe discriminatorii. Și anume, obligativitatea studiilor superioare și mai ales ca orice candidat să fi avut minim 5 ani în funcție de conduce a unei structuri handbalistice sau să fi fost manager al unei companii. Din nou, astfel de cerințe nu se întâlnesc la nici o altă federație. Se încalcă dreptul de a candida și a fi ales al unei persoane prin criterii discriminatorii, elitiste. Dar pe Dedu nu îl deranjează, prin aceste cerințe el își elimină contracandidați de mare valoare și cu șanse de al înlătura.

Într-un articol din Gazeta Sporturilor am văzut că Tadici revine în forță și se leagă din nou de jucătorii străini și propune limitarea numărului acestora pe teren. Ce importanță are că prin aceasta s-ar încălca legi ale UE, care oricum sunt încălcate deja de federație? Problema străinilor este una falsă, din păcate fiind susținută și de un număr mare de „suporteri”. Nu de asta nu avem noi națională, ci din multe alte motive pentru care vinovată se face federația. Regula cu obligativitatea acordării unui număr de minute/meci jucătorilor sub 21 sau 23 ani este bună, dar trebuie impuse cel puțin 30 minute pe meci pentru fiecare categorie de vârstă. Limitarea accesului străinilor, pe lânga că este ilegala, va duce la o și mai mare cerință de salarii foarte mari, nejustificate, de către sportivii români.