Oamenii care „fac” jocurile pentru titlu în Liga Națională!

Cea mai importantă parte a sezonului Ligii Naționale de handbal masculin, play-off și play-out, debutează sâmbătă cu primele jocuri. HC Dobrogea Sud Constanța și Dinamo sunt principalele favorite la câștigarea titlului, avantajul fiind dat de faptul că pornesc cu maximum de puncte în grupe, dar și de valoarea lotului. Într-o anumită conjunctură, CSM București poate intra în această bătălie. Lot are, valoarea are, mai trebuie însă să-și găsească liniștea interioară. Potaissa Turda și Steaua nu trebuie omise, însă cel puțin în cazul trupei din Ghencea este vorba și despre un handicap de patru puncte care o separă deja de rivala din Ștefan cel Mare.

Toate echipele favorite la titlu au jucători determinați, care pot înclina balanța. Am identificat însă trei jucători care în play-off pot fi decisivi: Dalibor Cutura (HC Dobrogea Sud), Amine Bannour (Dinamo) și Alexander Tioumentsev (CSM București). Adică, experiență, valoare, clarviziune.

Ajuns la 43 de ani, Dalibor Cutura joacă handbalul poate nu ca la 20 de ani, dar cu siguranță ca la 30 de ani. Jucătorul sârb este vicecampion european în 2012 și are în spate nenumărate mari bătălii. Printre altele, are vreo șase sezoane la nivelul Ligii Campionilor cu Veszprem, Lovcen, Ademar Leon și HCM. În tot timpul petrecut la Constanța, el a fost un „creierul” din teren. El nu a jucat foarte mult în acest sezon, ar fi fost și culmea să joace 60 din 60, dar pare că are suficientă prospețime pentru acest final de sezon și își poate ajuta mult colegii să ajungă la titlu. Mai ales că are în jurul lui mulți alți jucători de valoare, care pot valorifica ceea ce ar putea crea pentru ei.

Amine Bannour se află la primul sezon la Dinamo, dar nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a convinge. Tunisianul și-a dovedit clasa acolo unde se „măsoară” cu adevărat valoarea, în Liga Campionilor. Interul dreapta a marcat 60 de goluri în acest sezon european al trupei din Ștefan cel Mare, la un moment dat fiind în topul celor mai buni marcatori. De fiecare dată, din acțiune. Cu Wisla Plock a marcat 11 goluri, iar cu Ademar Leon – 7 goluri, în marile victorii ale echipei Dinamo din acest sezon. Tunisianul a avut probleme medicale în ultimele luni, dar a fost menajat de campioană, iar acum este gata să strălucească. Mai ales că poate fi pus în valoare de colegul de al echipa națională, Kamel Alouini, un alt handbalist cu mare influență în joc. Relațiile de joc s-au format inclusiv la națională, au fost exploatate inclusiv în turneele finale ale Tunisiei.

Alexander Tioumentsev a fost făcut KO la ultimul meci cu Poli, chiar după primele minute, iar absența spaniolului s-a văzut ulterior. CSM București a pierdut cu 27-17, după 9-7 la pauză, implicit și locul 2 la sfârșitul sezonului regulat. Dacă își va reveni rapid, jucătorul iberic poate juca un rol important în trupa lui Paulo Pereira în play-off, așa cum s-a întâmplat în alte meciuri importante din acest retur, precum întâlnirile cu Potaissa Turda din deplasare ori cu Dinamo și Dunărea Călărași, când a contribuit la obținerea unor puncte importante. La fel ca Dalibor Cutura și Bannour, Tioumentsev are în spate multe meciuri disputate la nivel înalt. Spaniolul a jucat în ultimii ani la nivelul Ligii Campionilor cu Naturhouse La Rioja, Wisla Plock și Meshkov Brest, echipă de la care a și venit la CSM București.

În prima etapă din play-off sunt programate partidele: HC Dobrogea – Poli Timișoara, CSM București – Dunărea Călărași, Potaissa Turda – Steaua, Dinamo – CSM Focșani.

În play-out se vor disputa în weekend întâlnirile: CSU Suceava – CSM Bacău, CSM Făgăraș – CS HC Buzău, Minaur Baia Mare – CS Universitatea Cluj.