MECIUL SĂPTĂMÂNII | CSM București – Metz, exercițiu de imaginație

CSM București încearcă să pătrundă pentru al patrulea an consecutiv în turneul Final Four al Ligii Campionilor, dar are în față o misiune extrem de dificilă, dubla partidă cu Metz din cadrul sferturilor de finală. Manșa tur se desfășoară vineri, de la ora 19:00, în București – Sala „Dinamo”.

Cele două echipe au fost și anul trecut adversare, în aceeași fază a competiției, iar CSM București a mers mai departe cu scorul general de 54-48. Campioana României și-a confirmat atunci statutul de mare favorită. Calculele hârtiei spun însă acum altceva: Metz este mare favorită după o serie de jocuri foarte bune realizate în cealaltă grupă principală. Cu opt campioane europene en-titre în lot, reprezentanta Franței este pe val, chiar dacă în ultimele două meciuri oficiale nu a câștigat: 34-34 cu Besancon și 33-36 cu Brest, ambele în întrecerea internă

De ce șansa a doua

CSM București pleacă cu șansa a doua și pentru că are mari probleme de lot. În primul rând, nu se va baza pe Cristina Neagu și Amanda Kurtovic, ambele accidentate pe termen lung. Anul trecut, în manșa tur, „tigroaicele” au câștigat cu 34-21, iar 15 goluri au fost marcate de cei doi interi. Cristina Neagu a avut un aport important și la meciul retur (20-27), cu 40% din golurile înscrise. Nu am mai luat în calcul și pasele decisive. Andrea Lekic și Dragana Cvijic, noutățile importante ale echipei din acest sezon, au la rândul lor probleme medicale. Foarte probabil, coordonatorul de joc va evolua. În schimb, pivotul este incert.

La un exercițiu de imaginație, dacă ar fi adunate doar golurile jucătoarelor care au marcat în cele două manșe din 2018 și vor fi și vineri pe teren, atunci CSM București ar avea o „zestre” de numai 9 goluri din 54! Pe lângă Neagu și Kurtovic, campioana României a pierdut o altă piesă importantă, este vorba de Isabelle Gullden. Iar Gnonsiane Niombla, autoare a 4 goluri în cele două partide pentru „tigroaice”, este acum în cealaltă tabără.

Metz nu se mai bazează pe Ana Gros, iar Luciano este accidentată, dar tot ar avea un total însemnat de goluri.

Astfel, CSM București vs Metz s-ar fi încheiat 8-8 (tur) și 1-20 (retur; golul îi aparține extremei stânga Majda Mehmedovic)! Dezechilibrul este dat tocmai de accidentarea Cristinei Neagu – 18 goluri marcate în cele două manșe.

Dar cum nu joacă nici statistica, nici imaginația, rămâne de văzut cum va evolua „dubla” în acest an. CSM București are totuși în spate experiența a trei prezențe în Final Four, în timp ce Metz nu a ajuns încă la Budapesta.