Manifest pentru primarul Scripcaru din partea unui „amărăștean”

Se apropie Crăciunul, iar câteva fotografii publicate ieri pe pagina de Facebook a clubului CSM Corona Brașov ne-au atras atenția.

Pe de-o parte, imaginea cu sutele de copii în jurul unui brad este impresionantă! Într-o societate în care sportul pare abandonat sau cel puțin nu se mai numără printre prioritățile naționale, să vezi o asemenea masă de micuți, sute care încă mai vin la sport, te „mișcă”.

Pe de altă parte, imaginile au și o latură negativă. Evenimentul a fost „confiscat” de primarul George Scripcaru. În jumătate din pozele publicate pe pagina clubului (aproape 30), edilul-șef apare cel puțin în 15. Imaginile devin obositoare pe măsură ce le parcurgi. Dar se apropie alegerile locale la anul, iar imaginea politicianului trebuie pregătită frumos.  

În această perioadă, CSM Corona Brașov a fost lovită din plin de scandalul terapiei prin laser, motiv pentru care echipa de senioare a fost exclusă din toate competițiile. Pentru cine nu știe, pentru cine nu este din zonă, în Brașov două discipline au statutul de „sportul rege”, fotbalul și handbalul! Fenomenele „Steagu Roșu” – FC Brașov și Rulmentul Brașov au născut pasiuni, au scos oamenii în stradă, au adus trofee, au făcut imagine urbei. Au fost câștigate chiar două titluri de campioană la handbal, în 1981 și 2006, s-a jucat și o semifinală de Cupa Campionilor Europeni, etc.

FC Brașov s-a desființat, stadioanele au dispărut și ele, doar „Tineretului” ce mai rezistă cu o tribună totuși „rasă” și alta închisă din motive de securitate. Așadar, fotbalul este dispărut azi la Brașov, iar mai nou a fost „îngropat” și handbalul! O oarecare vină o poartă inclusiv primarul Scripcaru, pentru ambele discipline, chiar dacă nu a fost direct implicat. El a „guvernat” tot ce s-a întâmplat în ultimul deceniu în Brașov, pentru că și sportul face parte din viața socială a oamenilor. Doar nu ne identificăm cu sportul numai când facem poze la „Bradul de Crăciun”, nu-i așa?

În privința fotbalului, lucrurile au fost clare de mult timp, l-a abandonat, ba chiar a „încurajat” acest lucru, cel puțin așa arată faptele, din moment ce stadion după stadion au dispărut, iar în loc nu au răsărit decât cartiere și mall-uri, etc. A mai fost o tentativă cu fotbal la Corona în urmă cu câțiva ani, s-au cheltuit în neștire sume importante de bani pentru un proiect pe care nu l-a înțeles aproape nimeni, apoi s-au tras brusc obloanele! Fără nicio explicație, fără nimic.

La handbal, vina primarului, vina instituției pe care o conduce până la urmă, este ceva mai mare decât la fotbal. Secția numărul 1 a clubului este păstorită chiar de Primărie. Iar lucrurile au funcționat după celebra strategie „dezbină și stăpânește”, prin tot felul de oameni care au fost împinși spre vârful ierarhiei. Scripcaru a închis ochii când lucrurile nu au mers bine, dar nicio decizie nu a fost luată fără a fi informat.

Că a fost accident, că a fost ceva premedidat în legătură cu aceea terapie prin laser intravenos interzisă de WADA, contează prea puțin pentru acești frumoși copii ai Brașovului, prezenți la „Bradul Corona”. Micuții au avut parte de o bucurie, de un moment cu care se mândresc cel mai probabil, din moment ce au fost premiați. Nu știm dacă ei realizează și dimensiunea scandalului în care clubul a fost implicat, consecințele pe care sportul brașovean le suportă azi. Sperăm că  NU! Cel mai bine ar fi să nu se încarce cu această problemă.

De fapt, primarul Scripcaru trebuie să se încarce și să rezolve problemele. Cum ar fi construirea imediată a unei alte echipe ce top. Tocmai pentru ca acești copii, alături de care s-a fotografiat, să aibă o șansă în plus pe viitor, să aibă o motivație, un vis pe care într-o zi îl pot tranforma în realitate, iar acel cadou, echipament pe care l-au îmbrăcat să nu fie doar o amăgire electorală. Măcar pentru ei să construiască rapid, ceva solid la vârf, dacă de noi, fanii, „amărăștenii” de rând, nu a ținut cont niciodată!