Jucătoarele de la Corona nu scapă de suspendări. „Se încearcă 6 luni, pentru că nu au ascuns procedura”

Jucătoarele de la Corona vor primi cel puțin 6 luni de suspendare, după ce au recunoscut că au folosit terapia cu laser intravenos, au declarat surse oficiale pentru AGERPRES. Regulamentul Agenţiei Mondiale Antidoping prevede pedepse de 4 ani.

„Pentru manipularea sângelui, categorie la care se încadrează ele, AMA/WADA spune clar, patru ani de suspendare, şi nu acceptă mai puţin de un an. Dar este posibil ca ele să primească sub un an, se încearcă 6 luni, pentru că nu au ascuns procedura. Niciuna dintre ele nu a ascuns că ar fi făcut această procedură, deci există această scuză, să spunem aşa, nu au ştiut la ce se expun, au fost de bună credinţă”, a precizat sursa citată.

„Unele sportive au făcut autodenunţ şi vă daţi seama că e posibil să beneficieze de o sancţiune mai mică. Dar ce e clar, sancţiuni vor exista cu siguranţă, nu există varianta fără sancţiune. Bineînţeles că după anunţul sancţiunilor ele vor avea şi posibilitatea de a le ataca la TAS”, a mai.

Naţionala feminină de handbal a României ar fi avut mai mult de suferit în cazul în care ANAD nu ar fi făcut public cazul înaintea Campionatului Mondial din Japonia.

Cine poartă vina pentru tot acest caz? Sursa citată a oferit explicații: „În primul rând doctorul echipei ar fi trebuit să cunoască aceste reguli, sau măcar să se documenteze. Apoi de vină a fost şi clinica medicală respectivă unde au avut loc procedurile, dar şi jucătoarele. Sunt jucătoare care au evoluat în meciuri internaţionale, la echipa naţională, care au avut de-a face cu antidopingul. Puteau să dea un telefon şi să întrebe ‘Laserul intravenos e periculos?’. Şi i s-ar fi zis cu siguranţă că nu e permis. Şi mai sunt de vină şi cei din conducerea clubului, pentru că nu s-au interesat. Ba mai mult s-au folosit bani publici pentru a face contract cu clinica pentru aceste proceduri”.

Cu excepția jucătoarelor Andrea Chiricuță și Alicia Gogîrlă, toate celelalte fete sunt suspendate provizoriu. De asemenea, Corona Brașov a fost exclusă din toate competițiile.