Handbal de pe malul Săsarului până la cel al Tamisei, Ep. 5. Predicții înaintea alegerilor de la Federația Europeană de Handbal

de Radu Miclăuș

Evenimentul acestei săptămâni este Congresul EHF din 23/24 Aprilie. Programat inițial în Luxemburg, acesta se va ține la Viena, având în vedere pandemia de coronavirus. Și va fi în format mix, atât cu prezență la fața locului, cât și via video conferință. Asta spre deosebire de a noastră FRH, care are Adunarea Generală în 26 Aprilie la Izvorani, doar cu prezență la fața locului, acum cind virusul Covid 19 este încă un pericol. Presupun că va fi o prezență mică la Izvorani, dar asta nu are importanță pentru că noul Statut prevede ca a doua ședință să aibă loc la 2 ore distanță dacă la prima strigare nu avem cvorumul de 50% + 1. Dacă vor fi doar 5 persoane la AG, ele pot vota tot ce este supus la vot. Statul EHF nu prevede video-conferință ca mod de a avea un Congres, dar situația actuală nu împiedică forul să o folosească. Oricum, există o moțiune pentru introducerea ei în Statut. Dar spre deosebire de FRH, acolo nu este necesară o mașină de vot a președintelui, deci ei nu se tem de voturi exprimate online.

La acest congres EHF avem alegeri pentru președinte, Comitetul Executiv și numeroase comisii și comitete. Având și România câteva candidaturi, am să trec în revista unele dintre ele.

Pentru președinte avem un singur candidat, actualul lider Michael Wiederer, deci nu se pune problema de a nu fi reales.

La funcția de prim vicepreședinte avem două candidaturi, Predrag Boskovic (Muntenegru) și Tjark de Lange (Olanda). Predicția mea este că primul va fi reales.

La VP pentru finanțe avem o sigură candidatură, Henrik La Cour (Danemarca), care este în funcție și în momentul de față.

Pentru președinția Comisiei de Competiții avem titularul Bozidar Djurkovic (Serbia) și contracandidatul Thierry Wagner (Luxemburg). Înclin să cred că titularul va fi reales, dar e posibilă și o schimbare, Thierry fiind binecunoscut în lumea handbalului. Dacă evenimentul rămânea în Luxemburg, șansele sale ar fi fost mult mai mari.

La Comisia Metodică este o singură candidatură, Pedro Sequeira (Portugalia).

Pentru șefia Comisiei de Beach Handball avem două candidaturi, Gabriella Horvath (Ungaria) și

Marek Goralczyk (Polonia). Aici mă abțin să dau un pronostic, deoarece nu am nici cea mai mică idee ce se poate întâmpla.

Cu cine intră în competiție Alexandru Dedu

Și ajungem la alegerea celor 3 membri pentru Comitetului Executiv. Sunt 12 candidaturi printre care și al nostru președinte. Ei sunt: Francisco V. Blazquez Garcia (ESP), Jerome Fernandez (FRA), Bob Hanning (GER), Gabriella Horvath (HUN), Eugen Saracini (KOS), Anrijs Brencans (LAT), Tjark de Lange (NED), Bente Aksnes (NOR), Alexandru Mihai Dedu (ROU), Sergey Shishkarev (RUS), Franjo Bobinac (SLO) și Stefan Lövgren (SWE). Titularii sunt din Ungaria, Letonia și Suedia. Pronosticul meu este că Stefan Lövgren va rămâne, dar concurența este puternică pentru celelate două locuri, cu titularii de obicei având o șansă în plus. De ce sunt absolut sigur este că Dedu nu are nici cea mai mică șansa, el va fi undeva în ultimii 2, dacă nu chiar ultimul. În rest, pe lânga titulari, acord șanse bune lui Bob Hanning, Jerome Fernadez și Sergey Shishkarev, urmați de Bente Aksnes și Tjark de Lange.

Mai exista încă 3 poziții, dar acestea sunt date de către Professional Handball Board, Women’s Handball Board ți Nations Board.

Urmează alegerea pentru diverse comisii, mai interesantă fiind cea de arbitrii unde avem 4 candidaturi ți anume: Jiri Konecny (CZE), Denis Reibel (FRA), Jutta Ehrmann-Wolf (GER) și titularul poziției, Dragan Nachevski (MKD), care probabil va și rămâne în funcție. Dar și ceilalți 3 sunt candidaturi foarte serioase, deci orice e posibil.

Am să menționez Comisia Metodică, unde din nou avem un candidat, Alexandru Acsinte, la Educație și Training, având contracandidați pe Maria Carmen Manchado Lopez (ESP),

Patrick Luig (GER) și titularul Peter Kovacs (HUN). Sincer, mi-aș dori ca Alexandru să fie ales, dar concurența este foarte serioasă.

Pentru Comisia de Beach Handball avem candidat pe Tudor Marta, căruia îi doresc mult succes, la Dezvoltarea și Promovarea acestei discipline conexe, cu 5 contracandidați din care îl remarc pe Tomica Madjercic (CRO). Acesta a dezvoltat foarte mult handbalul pe plaja în Croația și sud-estul Europei.

În continuare avem Curtea Handbalului, care este prima instanță de judecată. Aici, România este reprezentată de o personalitate a handbalului, Sorin Dinu, care candidează la una din cele două poziții de vicepreședinte, dar și ca membru. Va fi ales sigur pe poziția de vicepreședinte unde sunt 3 candidaturi, dar una dintre ele este și unic candidat la funcția de președinte. Pentru întreaga sa activitate, Sorin Dinu merita pe deplin această funcție și îi doresc mult succes în exercitarea ei.

Pentru a doua instanță, Curtea de Apel, avem din nou un candidat, în persoana lui Paul Alexandru Mincu, care sincer nu știu cine este, dar îi urez mult succes. De asemenea, pentru vicepreședinte candidează Nicolae Vizitiu din Republica Moldova, multă baftă și lui. Chiar dacă nu avem candidați, am sa menționez și Consiliul Curții de Arbitraj, unde pentru funcția de vicepreședinte candidează și va fi aleasă o persoană de valoare excepțională și totodată un om deosebit, Remy Levy. El este președinte al celui mai titrat club francez, Montpellier, și vicepreședinte al Federației franceze de handbal. Bonne chance, Remy!

Îmi mai opresc privirea pe alegerile pentru Comitetul Națiunilor la masculin și feminin, unde avem candidați pe Dedu pentru locul națiunilor 13-24 în clasament și Cristina Vărzaru pentru locul națiunilor 1-12 la feminin. Dedu îi are contracandidați pe Andrei Baletski (BLR), Arik Deutch (ISR), Damian Drobik (POL), Sergei Ziza (RUS) și titularul Ingo Meckes (SUI), care în opinia mea va ramâne pe funcție. Din nou nu-i acord nici o șansa lui Dedu, care ca să fiu sincer (sau răuvoitor cum vor zice câțiva) nu este cineva care să conteze prin comunitatea handbalistică europeană de la acest nivel.

Cristina Vărzaru le are contracandiate pe Nodjialem Myaro (FRA), Zoltan Kynsburg (HUN), Monique Tijsterman (NED), Liudmila Bodnieva (RUS) și Jelena Eric (SRB). Fiind un comitet nou, nu există titular. Pronosticul meu este că Vărzaru nu va fi aleasă pentru a reprezenta țările 1-12, dar posibil să aibă o a doua șansă, deoarece două locuri vor fi alese dintre candidatele care nu au fost alese ca reprezentante ale celor 4 grupuri de țări conform clasamentului.

12 moțiuni pe statut și regulamente

Totodată, la Congres vor fi dezbătute și 12 moțiuni pe statut și regulamente. Dintre cele la Statut o menționez pe cea prin care se solicită aprobarea video-conferinței ca modalitate de participare la diverse întâlniri. De asemenea, Ungaria propune ca „șeful” arbitrilor, parte a  Comisiei de Competiții, să nu mai fie ales de Congres, ci numit de către Comitetul Executiv pe bază de competențe. Personal, susțin această moțiune, care va reduce considerabil „tranzacții” de favoruri, gen: „tu mă votezi pe mine, eu am grijă de tine când fac delegările”.

Pe regulamente, remarc trei moțiuni propuse de Norvegia. Prima ar fi delegarea de arbitri la Campionatele Europene bazată pe valoare și nu pe sex (masculin și feminin; O consider o propunere de bun simț). A doua este distribuirea veniturilor din cupele europene ale cluburilor (să se creeze un fond de solidaritate pentru competițiile feminine din veniturile obținute de cele masculine, care sunt cu mult mai mari; Norvegia consideră că prin aceasta, handbalul feminin se va putea dezvolta mult mai bine. În momentul de față, veniturile se împart 70% la masculin și 30% la feminin, ceea ce deja este o concesie. Personal, nu aș vota pentru acestă moțiune, fiind părerea mea personală că handbalul feminin nu va avea parte de o popularitate mai mare prin suplimentarea de fonduri. Și un aspect foarte important, împărțirea veniturilor din cupele europene se face de comun acord între EHF și cele două organizații reprezentând cluburile Forum Club Handball și Women Forum Club Handball, ambele părți având 50% drept de vot și contracte ferme. Cunoscând bine cele două Forumuri, am dubii că acestea vor agrea propunerea Norvegiei. Ce poate face EHF este ca din partea sa din cupele europene, să înființeze acest fond de solidaritate.

A treia moțiune se referă la echipamentul echipelor feminine la handbal de plajă. Și anume,

eliminarea condiției ca jucătoarele să poarte șorturi de tip „bikini” și să fie lăsate să aibă șorturi ca și echipele masculine. Norvegia consideră obligativitatea șorturilor tip bikini pentru jucătoare ca fiind discriminatorie și sexistă.  Mă abțin de la orice comentariu referitor la acestă moțiune.