Handbal de pe malul Săsarului până la cel al Tamisei. Ep. 2. Subiectele zilei: Minaur Baia Mare și o controversă la juniori

de Radu Miclăuș (Londra)

De la articolul precedent nu s-au întâmplat foarte multe. Totuși, aș menționa victoria categorică a echipei de fete Minaur Baia Mare contra Dunării din Brăila, în sferturile de finală ale European Handball League. Sunt convins că nu vor avea nici o problemă în a se califica pentru Final 4. Dunărea, în opinia mea, nu poate emite nici o pretenție la calificare după cum a jucat. Oricum, diferența de valoare dintre European Handball League și Liga Campionilor este una remarcabilă.

Din păcate, echipa mea de suflet, Minaur Baia Mare, la care am activat ca junior și am fost contemporan cu cei care au câștigat Cupa IHF de două ori, mi-a produs cea mai mare dezamăgire handbalistică, fiind eliminată de niște anonimi din Cipru. O asemenea rușine este de neconceput și nu credeam că am sa fiu vreodată martor la așa ceva. Sunt convins că Nea Puiu (Lascăr Pană) se răsucește în mormânt, iar Dl. Viorel Maier se gândește oare cât de jos mai poate cădea acest club, la a cărui succes a avut o contribuție imensă. Pe vremea lor, Minaur ar fi jucat cu echipă de juniori II și s-ar fi calificat. Totuși, vizionând al doilea meci, am avut impresia că nu s-a vrut calificarea. O victorie la o diferență mai mare de 5 goluri era posibilă, la ce au arătat ciprioții. Demiterea la scurt timp a antrenorului Petrea spune multe.

Tot într-o notă balcanică, Muntenegru l-a demis pe Kim Rasmussen de la națională fără pic de jenă, după o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este un antrenor pe care îl cunosc și îl apreciez foarte mult.

În European Handball League, dar în competiția masculină, o echipa franceză dragă mie, Montpellier, s-a calificat în mod emfatic în fața elvețienilor de la Schaffhausen, după o victorie in deplasare la 7 goluri diferență (scor 32-25), după ce acasă a terminat egal (scor 27-27).

„Se aude că FRH va convoca CA în regim de urgență”

Revenind în România, ne mutăm atenția la competițiile de juniori, atâtea câte au mai rămas din ele în urma „minunatelor” decizii luate de federație, prin care zeci de echipe nu au fost capabile să se înscrie în competiții.

Articolul 14.4. din Regulamentul De Organizare Și Desfășurare A Competițiilor Naționale De Handbal specifica următoarele: „Sportivii care participă cu echipele C.N.E.-urilor și C.N.O.P.J.-urilor  în Divizia A pot disputa un număr de maxim 40% din totalul meciurilor din sezonul regulat al echipei de proveniență”. Se pare că un număr de echipe care beneficiază în mod lipsit de fair-play de jucătorii acestor centre, doar pentru că ele sunt din aceeași localitate, nu țin cont de prevederile articolului 14.4 și vor utiliza în turneele valoare de juniori I jucători cu peste 40% meciuri jucate. Unele din cluburile care nu sunt în această situație au făcut, pe bună dreptate, contestație la FRH. Se aude că FRH va convoca CA în regim de urgență și va hotărî eliminarea acestui articol.

Oricum, la fete, aceste turnee au avut loc deja și se pare că același lucru s-a întâmplat si acolo. Vom urmări acest aspect și vom vedea dacă, într-adevăr, o asemenea ilegalitate se va întâmpla și care va fi reacția federației. Moral este oricum inacceptabil ca o grupare oarecare să profite de jucătorii formați la alt club, fiind selecționați din aceste centre. Nu am nimic împotriva centrelor, chiar le apreciez, dar ele ar trebui sa aibă echipe proprii cu acești jucători și nu să fie transferați la un club local.

Voi încheia prin a consemna un transfer deosebit realizat de Dinamo Bucuresti, cel al lui Cedric Sorhaindo, un jucător și un OM excepțional. Sunt sigur că prezența sa într-o altfel anosta Ligă a Zimbrilor va produce încântare.

De pe malul Tamisei, vă urez să aveți o zi faină, oriunde vă aflați!