Gheorghe Tadici solicită Federației o dezbatere pentru redresarea și dezvoltarea handbalului feminin. Cele trei propuneri ale antrenorului | EXCLUSIV

Gheorghe Tadici, cel mai longeviv antrenor din Liga Florilor, a solicitat Consiliului de Administrație ca la prima ședință să introducă Ordinea de Zi un punct cu următoarea temă de discuție: „Discutarea și aprobarea de măsuri care vizează strategia de redresare și dezvoltare a handbalului feminin românesc, începând cu sezonul 2022-2023”.

Fostul selecționer a venit și cu trei propuneri concrete în acest sens:

  • Introducerea unei reguli privind înscrierea în raportul de joc la Liga Națională Feminin a minimum 8 jucătoare de cetățenie română la fiecare joc.
  • Introducerea regulii potrivit căreia echipele din Liga Națională Feminin să aibă permanent în teren 3 jucătoare de cetățenie română începând cu sezonul 2022-2023 și 4 jucătoare de cetățenie română începând cu sezonul 2023-2024.
  • Introducerea regulii folosirii în fiecare joc la Liga Națională a unei jucătoare U21 minimum 15 minute și a unei jucătoare U23 minimum 30 minute.

Regresul a apărut în condițiile în care investițiile din fonduri publice la echipele de club din prima ligă sunt printre cele mai mari din Europa

Handbalul feminin a înregistrat un regres în ultimii ani. După locul 4 la Euro 2018, naționala mare nu a mai contat în lupta pentru fazele superioare ale competițiilor și nici nu s-a calificat la Jocurile Olimpice.

Până în prezent, activitatea Centrelor Naționale Olimpice de Pregătire a Juniorilor (CNOPJ) întârzie să-și arate roadele, atât la feminin, cât și la masculin, a evidențiat fostul selecționer al României.

Iar tot acest „picaj” a apărut în condițiile în care investițiile din fonduri publice la echipele de club din prima ligă sunt printre cele mai mari din Europa. Cele mai multe cluburi ignoră însă strategii de creștere și promovare a jucătoarelor românce.

Măsura privind înscrierea a minimum 8 jucători de cetățenie română în raportul de joc funcționează deja în Liga Națională de handbal masculin. În sectorul masculin a fost introdusă și obligativitatea de a avea în mod permanent în teren 2 jucători de cetățenie română.

Cum motivează Gheorghe Tadici regulile U21 și U23

Regulile Under 21 și Under 23 sunt menite să aducă ceva progrese în promovarea tinerelor jucătoare, dar regula folosirii lor doar în medie 10/30 de minute pe meci atenuează mult din eficiența pe care această măsură ar putea să o aibă. Cluburile fruntașe, care își permit să legitimeze cele mai bune jucătoare U21 și U23, le folosesc cu preponderență în jocurile cu echipele care se află în zona retrogradării, cu scopul de a face „media” prevăzută de regulament, nefiind preocupate de creșterea valorii acestor jucătoare, a motivat Gheorghe Tadici.

Pentru ca regulile U21 și U23 să aibă o eficiență maximă, antrenorul susține ca jucătoarele U21 să fie folosite în fiecare joc minimum 15 minute, iar cele U23 minimum 30 de minute.

Tadici a venit cu aceste propuneri acum, pentru a oferi astfel cluburilor suficient timp pentru a-și construi strategia pentru sezoanelșe următoare.