Federația trebuie să dea raportul cum a cheltuit 10 milioane de lei în 2019!

Federația Română de Handbal nu și-a îndeplinit obiectivul la Campionatul Mondial de Handbal Feminin, pe care și l-a asumat atunci când a solicitat finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului, adică o clasare pe locurile 1-8. Naționala feminină a terminat pe locul 12, după ce a fost umilită în ultimele jocuri, 22-34 cu Suedia și 20-37 cu Japonia.

Federația Română de Handbal a obținut în acest an o finanțare record din partea Ministerului Tineretului și Sportului, de 10 milioane de lei, adică aproape dublu față de 2018, când i s-a acordat 5,6 milioane de lei.

Pentru această sumă, Dedu & Co și-au asumat, printre altele, obiective de performanță la Mondialul din Japonia, Europenele de tineret și juniori (toate la feminin), la fiecare în parte o clasare pe locurile 1-8. Obiectivul a fost îndeplinit doar la reprezentativa de tineret.

În urma evoluțiilor de la Mondialul de la Kumamoto, Ministerul Tineretului și Sportului i-a solicitat un raport Federației Române de Handbal!

Evident, ce s-a întâmplat la acest turneu final este dezamăgitor și mă refer la rezultat în primul rând, pentru că așteptările noastre în legătură cu performanța sportivă în handbal erau mai mari. De altfel, obiectivul asumat al Federației Române de Handbal a fost unul superior locului obținut. Este absolut normal ca în condițiile în care folosești bani publici, să măsori eficiența folosirii lor și, bineînțeles, corectitudinea în care sunt folosiți. În partea de finanțare a federaților există și un angajament pe care ele îl fac în raport cu banii pe care îi primesc. Am cerut acest raport Federației Române de Handbal, cred că este primul după foarte mulți ani. Din păcate, nu au existat evaluări ale cheltuirii banilor publici pe aceste contracte de finanțare”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

Noul șef al sportului rpomânesc a mai spus că a cerut Federației Române de Handbal atât evaluarea situației în momentul de față, cât și motivele care au generat această contraperformanță. De asemenea, a solicitat câteva măsuri concrete pentru redresarea situației.