Drumul pe care România îl are de parcurs spre Mondialul din 2021

Naționala masculină începe pe 10 ianuarie campania de calificare la Campionatul Mondial din 2021, găzduit de Egipt. Va fi prima ediție cu 32 de națiuni la start, dar asta nu înseamnă calificări mai accesibile pentru tricolori. Din contră, va avea de parcurs trei etape de calificare pentru a ajunge la turneul final. În ultimii ani, România a avut de abordat doar două faze de calificare.

Deși numărul participantelor se mărește la 32 de echipe, Europa nu câștigă mare lucru. Bătrânul Continent are alocate 14 locuri (cu Danemarca inclusă, fiind deținătoarea titlului mondial). La ediția din 2019, Europa a avut 13 reprezentante, în 2017 – 14 reprezentante, iar în 2015 – chiar 15 reprezentante. Față de cele 14 locuri, EHF mai poate spera la două locuri în urma unor wildcard-uri. Unul dintre acestea devine disponibil dacă Australia sau Noua Zeelandă nu ocupă un loc în Top 5 la Campionatul Asiei.

Distribuția locurilor pentru Mondialul din 2021:

Campioana Mondială en-titre (1 loc) – Danemarca

Țara gazdă (1 loc) – Egipt

Europa (13 locuri): primele patru de la Euro 2020 plus nouă echipe venite în urma unui play-off (a treia fază a calificărilor)

Africa (6 locuri)

Asia (4 + 1 locuri; în cazul în care Australia nu e în Top 5, atunci un loc se trasnformă în wildcard)

America de Sud și Centrală (4 locuri)

America de Nord (1 loc)

Wildcard (1 loc)

Pentru a ajunge în Egipt, naționala României are de parcurs trei etape de calificare, astfel:

Etapa 1: turneu în Italia cu Georgia, Kosovo și țara gazdă (10-12 ianuarie). Merge mai departe doar dacă va câștiga grupa.

Etapa a 2-a: va disputa un play-off în 15-19 aprilie cu o națională de la Euro care nu va participa la turneele de calificare pentru Jocurile Olimpice (Norvegia, Franța, Spania, Croația, Germania, Suedia sunt deja calificate; alte două națiuni vor ajunge acolo după Euro 2020)

Etapa a 3-a: un play-off cu o națională situată în afara Top 4 la Euro 2020

Deocamdată, Rareș Fortuneanu & Co încearcă să câștige grupa din Italia. În lot au apărut și două noutăți, Javier Humet și Alexandru Asoltanei, care i-au înlocuit pe Marius Sadoveac și Nicușor Negru, ambii accidentați.