Alexandru Dedu a rămas un ilustru anonim în Europa, după 7 ani de mandat

Handbalul din întreaga Europa și-a ales vineri, la Viena, echipa de conducere pentru următorii 4 ani, dar și oamenii pentru toate Comisiile. În total, au fost 53 de poziții disponibile pentru completarea organigramei, în urma voturilor exprimate de federațiile naționale.

Pentru alegerile de Congresul EHF au fost făcute în total 139 de nominalizări din partea a 38 de federații naționale.

România a avut la rândul ei câțiva candidați (vedeți aici textul de prezentare semnat de Radu Miclăuș), în frunte cu trei dintre liderii Federației, Alexandru Dedu (președinte), Cristina Vărzaru (secretar general) și Sorin Dinu (vicepreședinte). Dintre cei trei oficiali, doar ultimii doi au prins poziții în EHF. Sorin Dinu a fost votat vicepreședinte la Curtea de Handbal (Comisia de Disciplină), în timp ce Cristina Vărzaru a prins loc în Comitetul Națiunilor la Feminin. În schimb, Alexandru Dedu a înregistrat … înfrângeri.

Fără șanse, Dedu și-a retras candidatura pentru funcția de membru în Comitetul Executiv

În primul rând, președintele Federației Române de Handbal și-a retras candidatura pentru funcția de membru în Comitetul Executiv. A realizat în ultimul moment, probabil, că nu are nicio șansă. Dacă ar fi existat măcar vreo fărâmă de speranță, probabil că aceasta ar fi rămas în competiție. Pentru Comitetul Executiv au fost 3 locuri disponibile. Ca o paranteză, Narcisa Lecușanu a fost aleasă în urmă cu 3 ani și jumătate membru în Comitetul Executiv al IHF, la „bătaie” fiind doar 2 locuri. Iar fosta mare jucătoare a naționalei a și adunat cele mai multe voturi, depășind două nume grele! EHF este doar un segment din IHF.

Dedu nu a avut șanse la Comitetul Executiv, astfel că a rămas cu opțiunea de a ajunge la rândul lui într-o comisie mai mică, în Comitetul Națiunilor la Masculin. Rezultatul? Înfrângere într-un „meci direct” cu elvețianul Ingo Meckes, scor 21-26 la voturi. Adică Dedu președinte de federație vs Meckes coodonator al unui departament din cadrul Comisiei de Competiții și Arbitri în Elveția (Elite Sport and Training). O primă concluzie? După 7 ani de mandat, Alexandru Dedu a rămas un ilustru anonim în Europa.

Cele mai multe Federații Naționale și-au promovat ieri oamenii câștigători la alegerile din cadrul Congresului EHF, măcar în social-media. Pe pagina de Facebook a FRH nu este nici măcar un rând legat de faptul că doi reprezentanți, Cristina Vărzaru și Sorin Dinu, au ajuns la EHF! Dacă Dedu ar fi câștigat vreun mandat, probabil că ar fi fost „festival”! Dar nu a fost cazul.

Banii pentru protocol și lobby nu au păcălit și Europa

Asta în ciuda faptului că președintele FRH a investit serios în ultimii ani în imagine. Banii pentru protocol și lobby nu au păcălit însă și Europa, să obțină o atenție chiar și pentru una dintre cele mai mici Comisii EHF. Care bani? Protocolul înseamnă un card de 10.000 de lei de la FRH, alimentat permanent. Dacă am reținut bine, cardul de protocol avea menirea de a finanța cheltuieli pentru oficiali străini EHF și IHF. Chiar ar fi interesant de văzut… cheltuielile. Banii de imagine înseamnă un alt contract al FRH, în valoare de 20.000 lei / lună, încheiat în aprilie 2020. Un contract de promovare al handbalului încheiat în perioadă de pandemie, când sălile erau închise.

Din două poziții pe care le-a vizat la Cogresul EHF, Alexandru Dedu nu a prins niciuna. La butoane nu a mai fost niciun partid politic. Acolo a contat doar politica handbalului.

Apropo de politica handbalului, Alexandru Dedu va veni luni în fața Adunării Generale din România și le va vorbi membrilor afiliați. Probabil însă că nu despre Congresul EHF, ratarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și rezultatele cu Kosovo. Iar în mai puțin de un an va solicita un nou vot de încredere votanților din România.

În loc de concluzie finală, mai punem încă o dată în oglindă câteva date:

Alegeri 2018 la FRH: Alexandru Dedu vs Narcisa Lecușanu 100-99 voturi

Alegeri în structurile internaționale: Alexandru Dedu și-a retras candidatura de la Comitetul Executiv și a fost învins de un oficial elvețian pentru o poziție de membru în Comitetul Națiunilor la masculin vs Narcisa Lecușanu a fost aleasă în Comitetul Executiv al IHF, cu cele mai multe voturi.

Scurt, dar cuprinzător!