De ce Laslo și Bazaliu, NU? De ce Buceschi și Bucur, DA?

Naționala României pleacă miercuri spre Kumamoto, la Campionatul Mondial, cu două modificări în lotul anunțat oficial. Bianca Bazaliu și Cristina Laslo, notificare de ANAD că sunt suspectate de utilizarea unei metode interzise, vor rămâne deocamdată acasă. În schimb, la lot au fost convocate în regim de urgență Anca Polocoșer și Patricia Vizitiu.

Nu mai este niciun secret, toate jucătoarele echipei Corona au făcut tratament cu laser intravenos. Eliza Buceschi și Daria Bucur nu au fost deocamdată însă notificate de ANAD, motiv pentru care vor și pleca cu naționala la Campionatul Mondial. Riscă ceva reprezentativa României? În niciun caz! Eventuale consecințe care le-ar putea afecta pe jucătoare nu se vor repercuta și asupra rezultatelor naționalei conduse de Tomas Ryde.

Conform reglementărilor, o echipă riscă anularea rezultatelor și suspendarea din competițiile internaționale doar dacă folosește mai mult de doi sportivi suspectați de dopaj. Ori în acest caz, doar sportivele ar avea de suferit, eventuale suspendări dacă se dovedește că au greșit.

În schimb, situația Coronei Brașov este diferită. Clubul de handbal a utilizat cel puțin trei jucătoare suspectate de dopaj. O primă discuție mai amplă pe margine acestui subiect la nivel de federație va fi purtată probabil luni la Consiliului de Administrație.

Altfel, naționala va debuta săptămâna viitoare la Campionatul Mondial, mai exact pe 30 noiembrie, într-o partidă cu Spania.

Lotul pentru Campionatul Mondial

Portari: Diana Ciucă (Vâlcea), Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (Vâlcea)

Extreme stânga: Cristina Florica (Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Centri: Eliza Buceschi (Corona), Laura Pristaviță (Gloria Bistrița), Mădălina Zamfirescu (Vâlcea)

Interi dreapta: Daria Bucur (Corona), Patricia Vizitiu (SCM Craiova)

Extreme dreapta: Aneta Udrișitioiu (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)

Pivoți: Raluca Băcăoanu (Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București)

Cristina Laslo și Bianca Bazaliu nu fac deplasarea în Japonia cu lotul mâine, dar pot ajunge oricând la Kumamoto, în cazul în care situația de la Brașov va fi clarificată favorabil în timp util.