CULISE de la „schimbarea” lui Tomas Ryde! Momentul decisiv al ședinței

Naționala de handbal feminin va avea un nou antrenor în perioada imediat următoare, după ce președintele FRH, Alexandru Dedu, a confirmat faptul că Tomas Ryde nu mai este selecționerul tricolorelor. România a avut o comportare dezamăgitoare la ultimul Campionat Mondial, astfel că antrenorul nordic a rezistat doar șapte luni pe banca tehnică în acest mandat.

După turneul final de la Kumamoto, FR de Handbal a evitat să ia o decizie radicală la cald, ci a preferat ca lucrurile să se mai liniștească, iar analiza să vină imediat după Anul Nou. Dacă s-a pierdut timp sau nu de la ultimul meci la Mondial, de la acel 20-37 cu Japonia și până acum, este de discutat. Ca o paranteză, din punctul nostru de vedere s-a pierdut altfel timpul, în principal. Aflați într-un sezon preolimpic, poate că n-ar fi fost rău ca sezonul intern să se reia imediat după Crăciun, așa cum s-a întâmplat în toate celelalte campionate puternice, Ungaria, Franța, Germania, Danemarca. În Rusia s-a reluat campionatul chiar după Mondial. Toate aceste națiuni au câștigat cel puțin o săptămână în calendar. Am închis paranteza.

Federația Română de Handbal a convocat o ședință a Comisiei Tehnice pentru 6 ianuarie, ocazie cu care avea să se ia și o decizie a staff-ului tehnic. Tomas Ryde a fost aspru criticat după înfrângerile istorice suferite cu Spania, Suedia și Japonia la turneul final.

Selecționerul a sosit chiar în ziua ședinței în București și a venit direct în fața Comisiei Tehnice cu o analiză în limba engleză. A prezentat-o, și-a asumat mai multe greșeli, nu a ezitat să și critice la un moment dat unele jucătoare. La final, după vreo 2 ore de discuții pe tema Mondialului și pe subiectul „Podgorica”, Tomas Ryde a susținut că este gata să se retragă de la echipa națională. „Dacă se consideră că România are mai multe șanse de calificare la Jocurile Olimpice fără Tomas Ryde, eu sunt dispus să fac un pas în spate”, ar fi spus selecționerul.

Până în acel moment, nimeni nu i-a solicitat antrenorului suedez să se retragă. Ba chiar, lui Tomas Ryde i s-ar fi propus să învețe câteva cuvinte tehnico-tactice în limba română, astfel încât să comunice mai bine cu echipa. La cum a decurs ședința, dacă Tomas Ryde nu ar fi ridicat această problemă, foarte probabil că nu s-ar fi ajuns la un vot în Comisia Tehnică. Dar tehnicianul din Suedia a vrut, probabil, să obțină un vot de încredere, iar acesta nu a mai venit, conform opțiunilor exprimate.

După acest moment, s-a trecut și la propuneri. Gheorghe Tadici a refuzat să preia naționala, considerând că „vremea mea a trecut”. Au fost mai multe nominalizări, cele reținute în final de președintele FRH fiind: Florentin Pera, Bogdan Burcea, Adrian Vasile și Aurelian Roșca. Alexandru Dedu va vorbi în acest zile cu fiecare în parte, iar la final va veni, probabil, cu numele celui cu care s-a înțeles. Dacă va primi un ”DA” și din partea Comisie Tehnice, atunci viitorul selecționer va fi suspus aprobării în Consiliul de Administrație.

În 19 ianuarie, noul selecționer ar trebui să aibă prima acțiune cu lotul, timp de 4 zile, într-un stagiu în București.