Concluzii după primele 14 etape în Liga Națională masculină. Jucătorii MVP

Dinamo București a defilat în prima parte a sezonului intern în România, reușind să termine anul cu un avans de opt puncte față de Potaissa Turda. Echipele clasate pe locurile 2-8 sunt despărțite însă de 6 puncte, astfel că bătălia pentru un loc în marea finală este mai mult decât interesantă.

Dinamo București a avut cea mai bună primă jumătate de sezon din ultimii foarte mulți ani. S-a calificat în primăvara Ligii Campionilor cu un nou record de puncte pentru România, iar în Liga Națională a câștigat 12 din cele 13 jocuri disputate. A pierdut doar în fața Stelei în ultima secundă, după un gol marcat de Krsto Milosevic. A fost și singura înfrângere a „câinilor roșii” în 27 de meciuri oficiale desfășurate în mai puțin de patru luni! Dinamo a avut o evoluție solidă, grație unui lot foarte bine conturat, bine acoperit pe posturi. Atunci când Bannour, Alouini, Savenco sau Heidarirad au mai lipsit din diferite motive, Constantin Ștefan a avut mereu soluții. Forța grupului a reușit de fiecare dată să se impună.

Și pentru că tot am amintit de Steaua, clubul din Ghencea a fost o echipă a extremelor până acum. A reușit să obțină câteva puncte importante, cum ar fi acea victorie cu Dinamo (27-26) sau egalul de la Constanța (31-31), în urma unuia dintre cele mai frumoase jocuri ale sezonului, când a revenit dintr-o situație foarte dificilă. A punctat în aceste partide în special prin interii Humet și Milosevic. Dar Steaua a și pierdut niște meciuri atunci când lumea îi era mai dragă, cu Minaur, CSM București (acasă) și Făgăraș (deplasare).

Potaissa Turda a avut aceeași rețetă din ultimii ani, fiind o echipă constantă, puternică în primul rând acasă, având în câteva partide un Ionuț Irimuș imperial. În acest sezon, ardelenii au acumulat 18 puncte din 28 pe teren propriu (6 meciuri câștigate din tot atâtea jucate).

După un început foarte slab de sezon, CSM București, Constanța și Poli Timișoara au încheiat anul în forță și au deja locurile solide în zona play-off. Adrian Rotaru, Ionuț Ramba, Cristian Fenici, Ionuț Nistor, Marius Mocanu, Marius Sadoveac sunt câțiva jucători de la cele trei grupări care au fost într-o formă sportivă foarte bună la finalul acestui an.

Lucrurile s-au reașezat în ultimele săptămâni, după ce la început de sezon CSM Vaslui, CSM Focșani și CSM Bacău au excelat. Toate trei au ajuns între timp în zona play-off.

Iar dacă ar fi să tragem linie după ce adunăm și scădem, Minaur Baia Mare a fost peste media așteptărilor. Anul trecut a rămas în afara play-off, dar anul 2019 l-a terminat în Top 4, având acum un avans de 6 puncte față de CSM Focșani, formația de pe locul 9. La un moment dat a jucat chiar pentru locul 1 provizoriu, dar pe final a mai pierdut din viteză (trei înfrângeri în ultimele patru jocuri).

Jucătorii MVP în Liga Națională, Sezon 2019-2020

 • Etapa 1: Alexandru Csepreghi (Minaur Baia Mare)
 • Etapa a 2-a: Alireza Mousavi (Dinamo)
 • Etapa a 3-a: Ionuț Irimuș (Potaissa Turda)
 • Etapa a 4-a: George Șelaru (Dunărea Călărași)
 • Etapa a 5-a: Marius Cloșcă (CSM Focșani)
 • Etapa a 6-a: Valentin Petrila (CSM Vaslui)
 • Etapa a 7-a: Ionuț Irimuș (Potaissa Turda)
 • Etapa a 8-a: Krsto Milosevic (Steaua)
 • Etapa a 9-a: Pierre Yvet Ragot (CSM Făgăraș)
 • Etapa a 10-a: va fi stabilit după restanța Potaissa – Dinamo
 • Etapa a 11-a: Javier Humet (Steaua)
 • Etapa a 12-a: Adrian Rotaru (CSM București)
 • Etapa a 13-a: Krsto Milosevic (Steaua)
 • Etapa a 14-a: Ionuț Ramba (CSM București)

La această oră s-a conturat deja și tabloul echipelor calificate în turneul Final Four al Cupei României: Dinamo București, HC Dobrogea Sud Constanța, Poli Timișoara și CSM Bacău. Primele trei au și câștigat trofeul în ultimii 3 ani.