Ciocu’ mic, ne uităm la națională ca la moaște!

Antrenorii Tomas Ryde și Costică Buceschi, dar și președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, au oferit luni explicații pe marginea selecției lotului pentru Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie). S-au abordat cam toate temele fierbinți, dar după reacția publicului, argumentele nu prea au convins.

  • Sorina Tîrcă nu a fost convocată, printre altele, pentru că nu a dat gol cu CSM București în ultimele 5 minute, când Dragana Cvijic și-ar fi încordat mușchii în apărare. Dar câte goluri a dat jucătoarea în primele 55 de minute și ce influență a avut în joc? Corona – CSM s-a terminat totuși 30-30.
  • Laura Moisă nu este în lot pentru că nu a progresat în ultima perioadă, a susținut selecționerul!
  • Cine marchează la Campionatul Mondial în condițiile în care mergem să ne apărăm? Un meci se câștigă în defensivă și dacă rezolvi atacul. Așteptările sunt la … Cristina Neagu!
  • Președintele FRH vrea o vizibilitate cât mai bună în handbal, dar publicul nu are voie să comenteze.

Selecționerul a insistat pe ideea că România are pentru turneul final o strategie care se bazează în principal pe apărare, iar acesta este unul dintre motivele principale pentru care au fost convocate Gabriela Perianu, Bianca Bazaliu și Mădălina Zamfirescu.  

„Echipa naţională a României trebuie să fie foarte puternică din punct de vedere fizic, altfel nu va avea nicio şansă cu Ungaria sau Muntenegru, asta e clar”, a punctat Tomas Ryde.

Despre Sorina Tîrcă, selecționerul a susținut că este „o foarte bună jucătoare de atac. Dar ea concurează într-un fel pe post cu Cristina Neagu. Sorina are nevoie să devină mai puternică, pentru a fi la nivelul fizic din competițiile europene”. Apoi, Tomas Ryde a argumentat cu faptul că în ultimele 5 minute ale partidei cu CSM București nu a reușit să înscrie pentru că „Dragana și Klikovac au decis că nu va trece acum”. Nici nu a mai contat ce a făcut Sorina Tîrcă în primele 55 de minute, că la jumătatea reprizei a doua le-a cam „ascuns” mingea cu Cristina Laslo, iar cele două au ajutat Corona să se deprindă la șase goluri diferență!

În privința Laurei Moisă, antrenorul suedez a susținut că nu a văzut progresul pe care l-a așteptat, că nu l-a ascultat, iar din acest motiv a convocat-o pe Sonia Seraficeanu: „Avem nevoie de mai multă viteză pe contraatac şi replirere”.

Așadar, România merge la Campionatul Mondial cu o echipă mai degrabă defensivă, având în vedere profilul jucătoarelor. „Cred ca Ryde va juca la 0-0 toate meciurile! Nici nu primim, dar nici nu marcăm! A gândit bine!”, a fost reacția haioasă a unui fan în comunitatea Facebook ”Handbal Feminin”.

Ryde: „Toată lumea este de acord că având o apărare solidă, putem avea şi un atac foarte bun”

Întrebat cine va mai înscrie goluri la echipa națională dacă s-a concentrat pe apărare, Tomas Ryde le-a nominalizat pe Cristina Neagu, Crina Pintea și Eliza Buceschi: „Toată lumea este de acord că având o apărare solidă, putem avea şi un atac foarte bun. De la defensivă trebuie construit, pentru că avem jucătoare care cu siguranţă pot înscrie, le avem pe Cristina Neagu, Eliza Buceschi sau Crina Pintea. Sunt jucătoare fantastice în atac, aşa că vom rezolva problema ofensivei cu siguranţă”. Nu trebuie să uităm însă faptul că un meci se câștigă în apărare și dacă rezolvi atacul. Dacă nu apar pe tabelă goluri marcate, nu prea ai cum să câștigi.

La cum este construită echipa, este evident că una dintre marile speranțe ale României pentru Mondialul din Japonia este să așteptăm să ne „scoată Cristina”. Din nou! Doar că de această dată toată lumea avertizează, în aceste zile, că liderul echipei naționale mai are nevoie de timp până când își va recăpăta încrederea, până când va putea să se miște fără reținere. Nu este chiar așa de ușor să revină imediat la cel mai înalt nivel după o accidentare gravă, după ce a stat aproape un an de zile. Așadar, stăm în Cristina și la acest Campionat Mondial? Dar ce se întâmplă dacă Neagu nu poate în anumite momente? Ryde are un plan B. Care? Îl vom vedea la Campionatul Mondial, dacă va fi nevoie.

În ceea ce privește atacul, între fetele care pot înscrie mult ar putea fi încadrată și Cristina Laslo. Ea a atins cea mai bună formă la Corona Brașov în ultimele săptămâni, în centru. Este o jucătoare care dă drumul repede la minge, care impune ritmul, cu viziune de joc.

Dedu: „Spun cu toată tăria, selecția la națională nu este subiect de dezbatere publică”

În final, nu trecem peste declarația președintelui Alexandru Dedu: „Spun cu toată tăria, selecția la națională nu este subiect de dezbatere publică, sunt niște decizii luate de oameni care sunt îndrituiți să facă asta”. Adică președintele vrea o vizibilitate cât mai bună în handbal, dar publicul trebuie să se uite ca la moaște și nu are voie să comenteze. Echipa României este în primul rând a suporterilor, este reprezentanta cluburilor afiliate, nu este o proprietate privată!

Sursa foto: fra2018.ehf-euro