Cine ia titlul, cine merge în cupele europene, cine „pică”? Toate echipele au „de lucru” în finalul sezonului

Cu cinci etape înaintea finalului sezonului Ligii Naționale feminine, absolut toate cele 13 echipe au un obiectiv clar pentru care luptă: titlu, calificarea în cupele europene, evitarea turneului de baraj, evitarea retrogradării. În acest weekend sunt programate câteva partide de foc, precum Corona Brașov – SCM Craiova, Gloria Bistrița – HC Zalău, U Cluj – CSM Galați și chiar Gloria Buzău – Minaur Baia Mare.

Bătălia la titlu: SCM Rm. Vâlcea, CSM București

Vâlcea are în acest moment un avantaj de 3 puncte, dar și un meci în plus disputat. CSM București mai poate urca însă pe locul 1 în măsura în care adversara se împiedică în utimele patru meciuri.

Program SCM Rm. Vâcea: Măgura (acasă), U Cluj (deplasare), CSM Slatina (a), Gloria Bistrița (d)

Bătălia pentru cupele europene: Corona – 34p (20 jocuri), Gloria Bistrița – 33p (19j), Măgura Cisnădie – 32p (20j), SCM Craiova – 30p (19j), HC Zalău – 29p (19j)

Cele cinci formații se luptă azi pentru două sau trei locuri de cupe europene, în funcție și de ce se întâmplă în turneul Final Four al Cupei României. Măgura Cisnădie și HC Zalău vor juca săptămâna viitoare în semifinalele Cupei României.

Regulamentul de Desfășurare al Cupei României spune, printre altele, următoarele: „Câștigătoarea Cupei României va avea drept de înscriere în Cupa E.H.F. în sezonul următor. În cazul în care câștigătoarea Cupei României este și câștigătoarea Ligii Naționale, finalista Cupei României va avea drept de înscriere în Cupa E.H.F.”. Așadar, plecând DOAR de la cele menționate în regulament, în cazul în care finala Cupei României va fi între Vâlcea și CSM București, așa cum arată calculul hârtiei la prima vedere, iar una câștigă Liga Națională, iar a doua va merge în Liga Campionilor pe baza unui wilcard, atunci în Cupa EHF vor ajunge formațiile clasate pe locurile 3-5 în Liga Națională. În acest moment se știe sigur că România – locul 2 în ierarhia pe națiuni – are alocate cinci locuri în viitoarea ediție a cupelor europene, unul în Liga Campionilor și patru în Cupa EHF.

Program Corona: SCM Craiova (a), Minaur (a), Măgura (d), Zalău (a)

Program Gloria: HC Zalău (a), CSM București (d), CSM Galați (a), Brăila (d), Vâlcea (a)

Program Cisnădie: Dunărea Brăila (a), Vâlcea (d), Corona (a), U Cluj (d)

Program Craiova: Corona (d), Minaur (d). Zalău (a), CSM București (d), Galați (a)

Program Zalău: Gloria (d), Buzău (a), Craiova (d), Minaur (a), Corona (d)

În principiu, cu trei victorii, Corona Brașov și Gloria Bistrița vor termina în Top 5. Craiova și Zalău ar avea nevoie de patru victorii din cinci posibile pentru a fi sigure de un loc de cupă europeană. În aceste condiții, jocurile de la Brașov, respectiv Bistrița sunt extrem de importante în economia acestui final de campionat.

Bătălia pentru evitarea locului 11 de baraj: Minaur – 25p (19j), Slatina – 23p (20j), Buzău – 20p (19j), Brăila – 20p (19j)

La prima vedere, Minaur are cele mai bune șanse de a evita locul 11, dar are în față un program foarte dificil, cu meciuri împotriva a patru echipe aflate în Top 6. Dacă Baia Mare nu ia puncte la Buzău în această etapă, atunci ar putea avea o reală problemă.

Program Minaur: Buzău (d), Craiova (a), Corona (d), Zalău (d), CSM București (a)

Program Slatina: CSM București (a), Galați (d), Brăila (a), Vâlcea (d)

Program Buzău: Minaur (a), Zalău (d), CSM București (a), Galați (d), Brăila (a)

Program Brăila: Cisnădie (d), U Cluj (a), Slatina (d), Gloria Bistrița (a), Buzău (d)

Bătălia pentru evitarea retrogradării: U Cluj, CSM Galați

Cele două formații sunte despărție de patru puncte, Clujul având și avantajul terenului propriu în meciul direct programat chiar în această rundă. În cazul în care formația ardeleană se impune, atunci lucrurile devin clare, CSM Galați va retrograda în Divizia A.