Ce strategie va adopta Steaua?

În ce direcție va merge Steaua la handbal? Este una dintre dilemele cu care se confruntă echipa lui Sandu Iacob în această perioadă, după ce a rămas fără comandantul Bixi Mocanu, ca urmare a încetării detașării.

Ministerului Apărării Naționale a decis scoaterea la concurs a funcției de președinte al clubului, iar până la finalizarea procedurilor de selecție destinele vor fi conduse de Cristian Cîrlan.

Sub comanda lui Bixi Mocanu, Steaua a redevenit o echipă cu pretenții în Liga Națională, după un sezon cu mari oscilații, reflectate și în rezultatul final – locul 6. În vară, comandantul l-a readus pe Vasile Stângă în funcția de manager, după o perioadă în care dispăruse subit din viața echipei. La vremea respectivă, fostul mare handbalist a susținut că a fost îndepărtat de la club, atât el, cât și Nicolae Munteanu.

Odată cu readucerea lui Vasile Stângă în funcția de șef al secției de handbal de la CSA Steaua și OK-ul dat de sus pentru consolidarea lotului, Steaua a plecat la drum cu ideea clară de a reveni la finalul sezonului în cupele europene. În ceea ce privește lotul de joc, pierderile au fost „limitate”, în sensul că Steaua a rămas doar fără Stefan Vujic, ajuns între timp la Dinamo.

„Cu Vujic nu știu ce s-a întâmplat, pentru că mai avea un an de contract cu noi. Eu îi făcusem contractul, semnase pe 2 ani. Cazul Vujic este pus sub semnul întrebării, cred că și domnul comandant a fost dezinformat. Dar comandantul Bixi Mocanu a intervenit repede în cazul Humet, i-a prelungit contractul, la fel ca și lui Krsto Milosevic și Nemanja Grbovic”, a mai spus Stângă în vară.

Steaua s-a întărit și cu doi jucători brazilieni, Joao Pedro da Silva și Guilherme Valadao, astfel că azi are unul dintre loturile cel mai bine conturate în Liga Națională.

Din punct de vedere al rezultatelor, Steaua se află azi în Top 4. Echipa lui Sandu Iacob a avut doar o sincopă până acum, acea înfrîngere cu Minaur, 27-29. A pierdut la mare luptă și cu Potaissa Turda în deplasare după ce a condus (final 23-22), dar apoi a devenit prima și singura echipă care a învins Dinamo în acest sezon (27-26). Întâmplător sau nu, succesul în fața rivalilor din Ștefan cel Mare a însemnat și ultimul meci oficial cu Bixi Mocanu în postura de conducător al clubului.

Între timp, lucrurile au devenit oarecum incerte în privința viitorului. Ce strategie va avea adopta viitorul comandant vizavi de handbal? Atât timp cât șefii clubului au acordat handbalului o atenție sporită, atunci au fost și rezultate. În 2018, Steaua a fost la 2 minute de titlu, iar în vara acestui an și-a consolidat din nou echipa. Este același caz ca și la Dinamo, cu șefii Elisabeta Lipă și George Cosac, care au pus handbalul printre priorități, iar răspunsul îl avem și azi în Liga Campionilor. Când la club a fost Liliana Gafencu, echipa de handbal a fost printre cele care au avut cel mai mult de suferit, ajungând până în pragul colapsului. Șansa echipei de handbal Dinamo a fost că mandatul fostei canotoare nu a fost prelungit mai mult de 6 luni.

Așadar, viitorul handbalului la Steaua ține mult de politica adoptată de club, ce strategie va avea viitorul comandant. Clubul din Ghencea este în continuare cel mai galonat din istoria handbalului românesc.