Aurelian Roșca devine favorit să preia naționala! Antrenorul se încadrează în condițiile anunțate de președinte

Naționala feminină este cel mai fierbinte subiect al acestei perioade în handbalul românesc. Motivul principal ține de schimbarea lui Tomas Ryde, apoi și de obiectivul pe care îl are în față, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Turneul preolimpic va fi în 20-22 martie, la Podgorica (Muntenegru).

Patru antrenori au fost propuși pentru a prelua echipa națională, Florentin Pera, Adrian Vasile, Bogdan Burcea și Aurelian Roșca.

Alexandru Dedu, președintele FRH de Handbal, a vorbit azi despre condițiile pe care și le-ar dori să le îndeplinească viitorul selecționer.

Noul antrenor trebuie să îndeplinească toate condițiile regulamentare, trebuie să fie master coach sau cursant master coach. Mi-aș dori ca noul antrenor să fie liber de contract sau să devină liber de contract, astfel încât să-și dedice tot timpul echipei naționale. Ar fi ideal să fie așa, pentru că s-ar acorda mult mai multă atenție echipei naționale, în acest scurt timp rămas până la turneul preolimpic, și ar elimina foarte multe alte discuții care nu-și au locul, legate de interese. Chiar dacă aș avea o preferință în legătură cu viitorul selecționer, nu o voi face publică”.

Afirmația merită un mic comentariu. În primul rând, declarația președintelui Dedu este foarte corectă, iar doleanțele mai mult decât pertinente. Problema este că această strategie nu a aplicat-o în niciun moment în acest ciclu olimpic. Ambros Martin și Tomas Ryde au fost numiți la echipa națională când erau sub contract și cu echipe de club și dacă ar fi acționat în aceeași măsură și până acum, poate că naționala feminină nu ajungea azi în această situație totuși delicată. De asemenea, Tomas Ryde nu avea licență Master Coach și nici nu era cursant în momentul nominalizării. În plus, de curând l-a numit la echipa națională masculină pe Rareș Fortuneanu, care la rândul lui activează și la o echipă de club (a nu se înțelege că numirea lui Fortuneanu nu a fost potrivită, din contră, pare o mutare curajoasă).

Acum, parcurcând declarația președintelui FR De Handbal, Aurelian Roșca este principalul favorit pentru funcța de selecționer al României. El a devenit liber de contract în luna decembrie și deține licența Master Coach. Nu are alte angajamente, în afara faptului că are o catedră în învățământ, așadar, și-ar putea dedica tot timpul echipei naționale.

Candidatura lui Bogdan Burcea cade din start, din moment ce nu deține cursul Master Coach și nici nu este cursant.

Iar Florentin Pera și Adrian Vasile sunt antrenorii celor două mari puteri din handbalul feminin, SCM Rm. Vâlcea și CSM București, ambii au obiective importante în Liga Campionilor în următoarea perioadă, fiind greu de crezut că și-ar putea abandona echipele în plină campanie competițională. Situația lui Adrian Vasile este chiar și mai complicată, pentru că azi este și antrenor secund la naționala Muntenegrului, fiind sub contract cu federația de la Podgorica!

Care va fi în cele din urmă opțiunea președintelui? Știm cert un singur lucru, timpul este deja presant privind spre cel mai important obiectiv al anului.