Aproape jumătate din Liga Națională a fost afectată în prima etapă de noua regulă impusă de federație. În România poți să folosești o dovadă pentru buletin, permis de conducere, dar la handbal nu merge!

Aflată în plin proces cu Dunărea Călărași după scandalul din sezonul trecut, Federația Română de Handbal a decis să treacă în regulament faptul că niciun club din Liga Națională nu mai are dreptul să folosească jucători extracomunitari fără a avea permisul de ședere la dispoziție. Chiar dacă legea le permite să își desfășoare activitatea și pe baza unei adeverințe eliberate de IGI, cu număr și serie, care ține loc până când se eliberează propriu-zis acel plastic.

Din momentul în care se depun actele pentru viza de tip D/AS în cazul jucătorilor extracomunitari şi până în clipa în care se tipărește acel card tip legitimaţie durează 75 de zile lucrătoare. 25 de zile din acest interval durează doar imprimarea plasticului. Dinamo și-a susținut dreptatea după meciul din Supercupa României cu Poli Timișoara, când nu a putut să-l folosească pe brazilianul Raul Nantes Campos. Alte 10 cluburi au avut de suferit în prima etapă din cauza acestei reguli.

Cluburile care nu au putut utiliza jucători în prima etapă, deși majoritatea au deja adeverințe eliberate de IGI:

HC Dobrogea Sud Constanța: Fabio Chiuffa, Nebojsa Simovic

Steaua București: Joao Da Silva, Guilherme Valadao

CSM Reșița: Shota Tevzadze, Dusan Trifkovic

Dinamo București: Raul Campos Nantes

CSM Vaslui: Maksym Karamyshev

Potaissa Turda: Stefan Terzic

CSM Focșani: Sasa Marijanac

Măgura Cisnădie: Tamara Smbatian, Jaqueline Anastacio

Corona Brașov: Elaine Gomes Barbosa

Dunărea Brăila: Bojana Milic, Tamires Lima de Araujo

SCM Craiova: Bobana Klikovac

Spre exemplu, SCM Craiova s-a văzut chiar într-o situație excepțională la Bistrița (nmeci câștigat cu 24-22), să improvizeze pe postul de pivor cu Carmen Șelaru, în condițiile în care Tinea Tătar a fost accidentată, iar Bobana Klikovac nu a intrat încă în posesia acelui plastic.

Avem permisul de ședere, dar Bobana nu deține acel card fizic, iar Federația Română, inexplicabil, nu acceptă jocul fără acea legitimație. De ce spun inexplicabil? Într-o țară în care poți să circuli cu o dovadă, să folosești o dovadă pentru un buletin, pentru un permis de conducere, sportivii nu pot beneficia de același lucru”, a susținut antrenorul secund al SCM Craiova, Costin Dumitrescu, într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni.

Sursa foto: scmcraiova.ro